Przepis i sposób przygotowania na: Swojska kiełbasa w słoikach
Kiełbasa w słoikach to przepis na znakomitą, swojską wędlinę, którą pokochają Twoi domownicy.
Dowiedz się:
- jakie mięso zmielić?
- jak peklować kiełbasę?
- jak doprawić mięso?
- jakie są różne sposoby pasteryzacji?
Łopatkę i boczek zmielić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach (można też poprosić o zmielenie w sklepie).
Mięso posolić salą kuchenną, dodać sól peklową, wymieszać dokładnie. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Następnego dnia mięso wkładać do słoików do 3/4 wysokości. Do każdego słoika dodać 1 listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka ziarenek ziela angielskiego. Słoiki zakręcić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Naszykować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, luźno ustawić słoiki (wieczkiem do góry) i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Jeśli chcesz, aby kiełbasa stała dłużej, powtórz pasteryzację jeszcze dwukrotnie (kolejnego dnia 1 godzinę i następnego przez 30 minut).