Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe na kefirze

5.0
(57)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:

drożdże świeże 30 gramów
mąka 1,5 szklanki
kefir 3/4 szklanki
masło 50 gramów
rodzynki 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Składniki na kruszonkę:

mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
masło 100 gramów

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe na kefirze

1. Drożdże rozkruszamy palcami i wrzucamy do miski. Zasypujemy 1 szklanką cukru, wlewamy kefir i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Masło roztapiamy i lekko ciepłe dodajemy do ciasta. Dodajemy lekko obtoczone w mące rodzynki. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22x30 cm. Odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Z podanych składników ręcznie zagniatamy niewielką kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.05.2016 09:50
smaczne ciasto
dodi 16.05.2016 08:43
apetycznie wygląda
MałaMi89 15.05.2016 23:18
Proste, smaczne- lubię! :)
irenka 15.05.2016 19:48
wygląda przepysznie
KORAL 15.05.2016 19:38
Smaczne ciasto , lubię drożdżowe ;)
wyattearp 15.05.2016 18:47
super ciacho !!!!!
krokus 15.05.2016 18:27
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak