Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe na kefirze
1. Drożdże rozkruszamy palcami i wrzucamy do miski. Zasypujemy 1 szklanką cukru, wlewamy kefir i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Masło roztapiamy i lekko ciepłe dodajemy do ciasta. Dodajemy lekko obtoczone w mące rodzynki. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22x30 cm. Odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Z podanych składników ręcznie zagniatamy niewielką kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!