Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1,5 szklanki
woda 1 szklanka
jajko 2 sztuki
sól do smaku

Farsz

szpinak mrożony 1 opakowanie
ser wędzony solankowy 1/2 opakowania
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

sos pomidorowy 150 ml
ser żółty 100 g
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat szczypta

Porada

Polecam podawać z dodatkiem sosu czosnkowego :)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Ciasto:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę, żeby nie było grudek.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, jedna porcja z niecałej chochli.
Smażyć kilka minut na dość sporym ogniu i gdy naleśnik daje się poważyć odwracać łopatką albo zręcznie podrzucić. Odkładamy na talerz.

Farsz:
Szpinak rozmrażamy w garnku na średnim ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Następnie ściągamy go z palnika, dodajemy ser, przyprawy i mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę farszu i zawijamy w rulonik.
Układamy na blaszce (najlepiej brytfance), ciasno, jeden przy drugim.

Na koniec polewamy jej sosem pomidorowym, posypujemy majerankiem, solą i startym na grubych oczkach serem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gregor# 17.05.2016 17:58
Fajny pomysł
krokus 17.05.2016 12:16
pyszne naleśniki
sezamek 16.05.2016 21:42
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak