Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę, żeby nie było grudek.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, jedna porcja z niecałej chochli.
Smażyć kilka minut na dość sporym ogniu i gdy naleśnik daje się poważyć odwracać łopatką albo zręcznie podrzucić. Odkładamy na talerz.
Farsz:
Szpinak rozmrażamy w garnku na średnim ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Następnie ściągamy go z palnika, dodajemy ser, przyprawy i mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę farszu i zawijamy w rulonik.
Układamy na blaszce (najlepiej brytfance), ciasno, jeden przy drugim.
Na koniec polewamy jej sosem pomidorowym, posypujemy majerankiem, solą i startym na grubych oczkach serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!