Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w sosie musztardowym

5.0
(251)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na śledzie w sosie musztardowym. W przepisie użyto dwóch rodzajów musztard i dzięki temu sos ma wyjątkowy smak. Dodatek kurkumy dodaje apetycznego koloru, a świeżo mielonego czarnego pieprzu - pikantności i wyrazistości. Polecam ten przepis!

Składniki:

majonez 150 gramów
Musztarda francuska Prymat 120 g gramów
musztarda dijon 50 gramów
miód 1 łyżka
kurkuma 0,5 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
śledzie w oleju 650 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym mają wyjątkowy smak. W tym przepisie użyjcie dwóch rodzajów musztard - zyskacie smak i ciekawą strukturę w tym daniu. Śledzie w sosie musztardowym są idealne jako przekąska na imprezę, urozmaicenie na kolację czy danie na świąteczny stół.

Kroki postępowania:

1

Do miski dodać majonez, obie musztardy i łyżkę miodu, dokładnie wymieszać.

Krok 1 - Śledzie w sosie musztardowym foto
2

Następnie doprawić sos kurkumą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać.

Krok 2 - Śledzie w sosie musztardowym foto
3

Śledzie osączyć z zalewy (użyłam śledzi w oleju, są mniej słone i nie wymagają moczenia), pokroić w kawałki, wrzucić do sosu. Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie krążki, dodać do miski, wymieszać całość.

Krok 3 - Śledzie w sosie musztardowym foto
4

Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Podawać z domowym chlebem na zakwasie.

Krok 4 - Śledzie w sosie musztardowym foto

Śledzie w sosie musztardowym to jeden z ulubionych przepisów użytkowników serwisu Doradca Smaku. ten przepis na śledzie jest prosty i bardzo smaczny. Pamiętajcie o przyprawach i miodzie, które wzbogacają smak tej popularnej przekąski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aaa 18.03.2024 12:39
Czy można dać śledzie solone zamiast z oleju?
Doradca Smaku 25.03.2024 15:02
Oczywiście można, pamiętaj jednak o ich wcześniejszym wymoczeniu, by nie były za słone. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Rusia 09.12.2023 19:11
Jak dlugo mozna je przechowywac ?
Dorotka333 23.11.2021 16:25
Ile tej musztardy Dijon?
Doradca Smaku 25.11.2021 10:47
Do wykonania tych śledzi potrzebujemy 50 gramów ostrej musztardy Dijon. Smacznego!
krokus 17.05.2016 11:58
lubię takie śledziki
Ela427 17.05.2016 10:45
lubię takie śledzie
Alex_M 17.05.2016 06:04
spróbuj, jak dla mnie bliskie ideału ;)
Róża1 16.05.2016 21:48
też uwielbiam ;-) , moje smaki :-)
olkaaa 16.05.2016 19:28
już dawno nie jadłam
ilka01 16.05.2016 19:13
super przepis :)
Stenka 16.05.2016 19:01
takie lubię
Aleksandra/Olcia 16.05.2016 18:21
uwielbiam! zazwyczaj kupuję gotowe bo proporcje sosu mi coś nie wychodziły,wypróbuję Twój przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak