Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 pojedyncze szt.
cukinia 0,5 małej szt.
mozzarella kilka plastrów
szynka dojrzewająca kilka plastrów np. parmeńskiej
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz
olej rzepakowy
bulion 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą

Kroki postępowania

1
Dzisiaj zapraszam na smakowite, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, wypełnione plastrami cukinii i mozarellą. Całość otulona jest w długodojrzewającą szynkę, a swym smakiem przenosi nas do włoskiej kuchni i rozpieszcza nasze kubki smakowe. Roladki doskonale komponują się ze świeżą surówką oraz jogurtowym sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub dodatek do kanapek :)

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone piersi filetujemy, rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą, układamy obok siebie i oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cukinię kroimy w plastry, delikatnie je blanszujemy i układamy na rozbitych filetach w kolejności: plastry cukinii - plastry mozzarelli - plastry cukinii. Każdą warstwę delikatnie oprószamy solą i ziołami.
Krok 1 - Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą foto
2
Boki filetów zawijamy do środka, a następnie formujemy roladę.

* Pomocna będzie folia spożywcza, która ułatwi nadanie kształtu całości.
Krok 2 - Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą foto
3
Roladę owijamy w plastry szynki długodojrzewającej.

* Możemy też ułatwić sobie pracę i wcześniej na plastry szynki ułożyć rozbite filety z kurczaka.
Krok 3 - Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą foto
4
Następnie dobrze obsmażamy roladę z każdej strony na rumiany kolor.

* Przez smażeniem związałam roladę sznurkiem spożywczym, bo była dość ciężka i chciałam uniknąć jej uszkodzenia podczas odwracania.
Krok 4 - Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą foto
5
Podsmażoną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją gorącym bulionem, wierzch skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

Upieczoną roladę odstawiamy na około 5 minut do lekkiego stężenia, a następnie przystępujemy do krojenia.

Roladki świetnie komponują się z delikatnym sosem czosnkowym.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 17.05.2016 14:23
pyszne roladki
krokus 17.05.2016 11:51
pyszne na obiadek
Wacław 17.05.2016 09:02
pyszna propozycja obiadowa :-)
Iwusia 16.05.2016 23:55
idealne te roladki
halina17 16.05.2016 23:42
Dobre roladki.
kd045 16.05.2016 20:58
super przepis !
agnieszka214 16.05.2016 20:49
Kuszaco wygląda mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak