Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 1 pełna szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
masło zimne 100 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki
sól szczypta

Nadzienie i kruszonka

rabarbar 2 laski
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Porada

Upieczone tartaletki można posypać szczyptą cynamonu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z rabarbarem

1. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 4 krążki (ja zrobiłam to za pomocą małej salaterki). Układamy w czterech wysmarowanych masłem foremkach do tartaletek. Ciasto nakłuwamy widelcem, by za bardzo nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut.

3. W tym czasie z mąki, masła i cukru wyrabiamy palcami kruszonkę, a obrany rabarbar kroimy w kostkę. Na zapieczone tartaletki wykładamy rabarbar i wysypujemy kruszonkę. Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 18.05.2016 08:31
smaczny deser
krokus 17.05.2016 19:55
apetyczne , poprosze jedną ;)
Agnieszka-87-25 17.05.2016 14:53
mniam pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak