Przepis i sposób przygotowania na: Pijany Izydor z delicjami
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dać na formę 25/36 i poukładać na wierzchu delicje. Piec do 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto makowo- kokosowe:
Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy wiórki kokosowe i mak. Wykładamy na foremkę i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać je wodą i gotować pięć minut. Nadmiar soku odcedzić. Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem gorące zmieszać z jabłkami i wyłożyć na biszkopt .
Polewa:
Batonik łamiemy i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Margarynę ucieramy i łączymy z letnim batonikiem. Polewę rozsmarowujemy na cieście makowym i układamy pokrojone drobno śliwki namoczone w alkoholu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną.
Przełożenie:
Biszkopt- masa jabłkowa- ciasto makowo- kokosowe- polewa wraz z śliwkami.