Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Kroki postępowania
Kiedy masło z cukrem delikatnie zbrązowieje dodać kawałki rabarbaru. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i częściowo zacznie się rozpadać.
Przyprawić cynamonem i odstawić do wystudzenia.
1/2 szklanki mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże się spienią.
Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Wodę zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem razem z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki) i żółtkami. Mąkę przesiać i połączyć razem z kaszą, cukrem i spienionym zaczynem.
Zagnieść ciasto, wyrabiając około 10 min.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)