Przepis i sposób przygotowania na: pieczone kofty wołowe z pikantnym sosem warzywnym
Wszystkie składniki mieszamy razem z mięsem i formujemy za pomocą nawilżonych wodą dłoni podłużne kotleciki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 15-20 minut (w zależności od piekarnika).
PIKANTNA PASTA DO SOSU:
Wszystkie składniki miksujemy na pastę, jeśli jest zbyt gęsta i ciężką ją zmiksować, można dodać trochę wody.
SOS WARZYWNY:
Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam kokosowy, może być oliwa albo inny olej roślinny) i dodajemy pastę, podsmażamy ją aż zgęstnieje, następnie dodajemy pomidory w puszce oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 5-6 minut, następnie dodajemy groszek. Dusimy jeszcze 3 minuty.
Jeśli sos jest zbyt pikantny lub kwaśny, możemy dodać szczyptę cukru.
JOGURT ZIOŁOWY:
Jogurt mieszamy z ziołami, sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone kofty nakładamy na sos i polewamy jogurtem.