Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z ziemniakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 1.5 litra
botwinka 2 pęczki
masło 1 łyżka
ząbek czosnku
cebulka 1 sztuka
natka pietruszki
koperek
sok z cytryny
śmietana kremówka 100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
cukier
ziemniaki ugotowane 3-4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Po umyciu osobno pokroić małe buraczki, łodygi i liście. Na patelni rozgrzać masło i smażyć chwilę same buraczki.
Krok 1 - Botwinka z ziemniakami foto
2
Cebulę i czosnek drobno pokroić dodać do buraczków.
Krok 2 - Botwinka z ziemniakami foto
3
Dodać drobno pokrojone łodygi i krótko przesmażyć. Zalać szklanką rosołu, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować 2-3 minuty.
Krok 3 - Botwinka z ziemniakami foto
4
Na koniec dodać pokrojone liście i zagotować.
Krok 4 - Botwinka z ziemniakami foto
5
Resztę rosołu doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę.
Krok 5 - Botwinka z ziemniakami foto
6
Połączyć buraczki z rosołem ze śmietaną i zagotować. Posypać natką pietruszki i koperkiem. Ziemniaki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano. Zupę podawać z kilkoma plasterkami ziemniaków.
Krok 6 - Botwinka z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.06.2016 22:36
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak