Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bulion warzywny 3 szklanki
kalafior 40 dag
pieczarki 10 szt
papryka czerwona 0,5 szt
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowo-pieczarkowa

Kroki postępowania

1
Bulion warzywny zagotowujemy. Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Krok 1 - Zupa kalafiorowo-pieczarkowa foto
2
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Zupa kalafiorowo-pieczarkowa foto
3
Do gotującego się bulionu z kalafiorem dodajemy podsmażone pieczarki z papryką oraz gorące mleko. Zagotowujemy.
Krok 3 - Zupa kalafiorowo-pieczarkowa foto
4
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę, chwilkę podsmażamy /ciągle mieszając by się nie zrumieniła/ i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 4 - Zupa kalafiorowo-pieczarkowa foto
5
Zupę podajemy z natką pietruszki, koperkiem lub grzankami czosnkowymi.
Krok 5 - Zupa kalafiorowo-pieczarkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 20.06.2016 20:52
Pychotka ☺
Futka 20.06.2016 08:26
Bardzo smakowita zupka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak