Przepis i sposób przygotowania na: Smażona cukinia z mięsem
Pomidory umyć, oczyścić, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić na drobną kostkę. Mięso opłukać , pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać. Mocno rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju, podsmażyć mięso na ostrym ogniu , ciągle mieszając. Dodać posiekaną cebulę i pomidory, krótko smażyć razem a następnie podlać niepełną szklanką wody, dobrze wymieszać. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dusić przez 5 min na małym ogniu
Oczyścić cukinie, umyć , pokroić wzdłuż na plastry. Rozgrzać na patelni resztę oleju , smażyć przygotowane cukinie porcjami po 5 min na kolor złotobrązowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek. Na wierzch wyłożyć smażoną wieprzowinę z warzywami.
Zetrzeć żółty ser na grubej tartce bezpośrednio nad półmiskiem ( część wsypać do miski i podawać do cukinii.