Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta ciasto

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
cukier kryształ 2/3 szklanki
masło 100 g
jogurt naturalny 500 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 5 łyżeczek

Masa

serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 400 g
cukier puder 2 łyżki
banan 5
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta ciasto

Składniki na formę 24 cm
Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Masło rozpuścić w rondlu, lekko przestudzić. Składniki sypkie mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wymieszać z cukrem. Sypkie składniki połączyć z masłem i jogurtem. Formę natłuścić przełożyć ciasto do tortownicy. Ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto wyjąć z formy, odkroić wierzch ciasta z wysokości około 2 cm. Następnie wydrążyć miąższ zachowując nienaruszony spód ciasta i boki, na kształt płytkiej miski. Banany obrać ze skóry, odciąć końce, przekroić wzdłuż. Banany lekko skropić sokiem z cytryny, ułożyć na dnie ciasta.
Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Śmietana zachowująca kształt pozostawiony po widełkach miksera ma odpowiednią konsystencję, należy jednak uważać żeby jej nie przebić, wówczas zrobi się rzadka. Serek mascarpone przełożyć do miski zmiksować na gładko. Parę łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem, następnie partiami mascarpone dodawać do śmietany, miksując na najniższych obrotach. Cukier puder przesiać, dodać na końcu zmiksować do połączenia składników. Pominęłam dodanie posiekanej czekolady, przez co ciasto jest mało słodkie.
Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec. Rozdrobnionym miąższem ciasta obłożyć śmietanę, lekko dociskając. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 07.06.2016 10:33
ale apetycznie wygląda
Bernadeta1 05.06.2016 20:08
prezentuje się rewelacyjnie i tak na pewno smakuje
Ola1984 05.06.2016 17:49
Uwielbiam kopiec kreta :) Pysznie wygląda :)
2milutka 05.06.2016 14:42
Uwielbiam to ciasto :)
cukiereczek 05.06.2016 14:39
kopca jeszcze nie robiłam a Twój prezentuje się Wspaniale
IZABELA29 05.06.2016 12:05
pysznie wygląda
Krystyna32 05.06.2016 11:13
pyszności :)
Renataj 05.06.2016 10:59
Bardzo lubię to ciasto:)
mirosława4 05.06.2016 10:28
bardzo lubię
Madzai 05.06.2016 10:28
Pyszne te ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak