Przepis i sposób przygotowania na: Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim
Małą patelnie mocno rozgrzewamy, wrzucamy bakalie i wlewamy miód. Gotujemy kilka minut aż miód lekko zgęstnieje. Odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Sery wyjąć z opakowania i wierzch każdego delikatnie naciąć w kratkę.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 4 okręgi o średnicy większej o ok. 2-3 cm niż średnica sera.
Ser, naciętą kratką do góry umieszczamy na jednym okręgu ciasta francuskiego (otulić ser ciastem – ważne żeby ciasto dobrze przylegało), na wierzch nakładamy połowę bakalii i polewamy pozostałym miodem. Całość przykrywamy drugim plackiem ciasta i dokładnie zlepiamy boki ciasta. Ser przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. W ten sam sposób przygotowujemy drugi ser. Ja nie wierzchu zrobiłam dodatkowo z pozostałego ciasta francuskiego krateczkę.
Gotowe sery wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 20 minut by ser lekko zastygł.
Smacznego!