Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

Krem z białej czekolady

śmietana kremówka 500 g
śmietan fix 2 szt
czekolada biała 2 szt
masło 400 g
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 4 szklanki
cukier 4 łyżki

DEKORACJE

perełki cukrowe
mini beziki 15 szt
wiórki kokosowe 2 łyżki
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI

Kroki postępowania

1
Białka ubić z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać, aż piana będzie sztywna. Do żółtek dodać 2 łyżeczki octu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte żółtka dodać do masy z białek i ubijać.
Krok 1 - TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI foto
2
Mąkę tortową, ziemniaczaną i resztę proszku przesiać przez sito.
Krok 2 - TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI foto
3
Przesianą mąkę dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Krok 3 - TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI foto
4
Gotowy biszkopt odstawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na dwa równe spody.
Krok 4 - TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI foto
5
Połamaną czekoladę rozpuścić w śmietance, najlepiej w gorącej kąpieli wodnej, a następnie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Krok 5 - TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI foto
6
Budyń zagotować na mleku z cukrem i ostudzić.
Krok 6 - TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI foto
7
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem śmietanki fix.
Krok 7 - TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI foto
8
Masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo budyń i masę śmietanową. Miksować do momentu uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
Gotowym kremem przełożyć biszkopt, krem nałożyć na boki i górną część tortu. Górę wygładzić namoczonym w gorącej wodzie nożem. Posypać wiórkami. Boki tortu udekorować kremem korzystając z rękawa cukierniczego. Bezikami, perełkami, figurką z masy cukrowej i czekoladowymi motylkami, lub dekoracjami dobranymi według własnego uznania udekorować tort.
Krok 8 - TORT NA CHRZEST DLA DZIEWCZYNKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 08.06.2016 16:54
lubię torty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak