Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami
Kroki postępowania
Mąkę przesiać do miski, po środku zrobić dołek, pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać 1/2 szklanki wody letniej. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Oliwki pokroić w plasterki.
Pomidory suszone pokroić na niewielkie kawałki.
Do ciasta dodać oliwki, pomidory, cebulę, resztę oleju, ciepłą wodę i sól. Wymieszać.
Ciasto wyrobić na gładko. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie wyrobić jeszcze raz. Przygotować blaszkę o rozmiarze 11x29 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto położyć do blaszki i posmarować wodą. Odstawić na 10 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 45 minut.