Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowo-cukiniowy z bazylią do słoików

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 1/2 kg
papryka żółta 4 szt.
cukinia 2 szt
bazylia 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
oliwa 5 łyżek
cukier 10 łyżek
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 3 łyżeczki
ocet 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-cukiniowy z bazylią do słoików

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozbić blenderem i rozgotować. Oliwę rozgrzać z zmiażdżonym czosnkiem, dodać do pomidorów razem ze startą cukinią, papryką i posiekaną bazylią. Przyprawić i gotować przez godzinę, pod koniec gotowania wlać ocet i dokładnie wymieszać. Możemy jeszcze raz rozbić blenderem. Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować powoli przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 10.06.2016 15:13
Fajne zapasy zrobiłaś.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak