Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kajmakiem i bezami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
twaróg zmielony 1 kg
jajko 6 sztuk
cukier puder 1 i 1/3 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka krupczatka 1 czubata łyżka
cytryna 1 sztuka
kajmak o smaku tiramisu 200 g
bezy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kajmakiem i bezami

Kroki postępowania

1
Masło roztopić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego żółtka, budyń w proszku, cukier puder, roztopione masło, mąkę, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Krok 1 - Sernik z kajmakiem i bezami  foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić, ale nie całkiem na sztywno, mają być jeszcze lekko płynne. Pianę z białek dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Sernik z kajmakiem i bezami  foto
3
Masę przelać do foremki (użyłam tortownicy o śr. 27 cm, ale lepiej przelać do mniejszej, sernik będzie wyższy).
Krok 3 - Sernik z kajmakiem i bezami  foto
4
Sernik piec w 180 stopniach przez ok. 70 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczony sernik ostudzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie sernik mocno schłodzić.
Krok 4 - Sernik z kajmakiem i bezami  foto
5
Na serniku rozsmarować masę kajmakową. Na wierzchu ułożyć bezy.
Krok 5 - Sernik z kajmakiem i bezami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.07.2016 09:54
pyszności :)
Motorek 09.07.2016 22:41
fajny sernik
adelajda 09.07.2016 19:41
Bezie nigdy nie mówię nie :)
bietka 09.07.2016 15:35
musi być bardzo smaczny : )
gusia1000 09.07.2016 15:18
Dobre ciasto.
Futka 09.07.2016 10:58
Świetny i bardzo smakowity serniczek
Anna169Hosz 09.07.2016 10:51
Pysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak