Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 35 dkg
mleko ciepłe 1 i 1/4 szklanki
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 1,5 szklanki
mąka pszenna typ 650 5 szklanek
sól 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 szklanka
woda ciepła 1 i 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę. (Waga ziemniaków podana po ugotowaniu).
Krok 1 - Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem foto
2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem foto
3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem foto
4
Dodać do nich wodę, rozczyn drożdżowy i ziemniaki, wymieszać.
Krok 4 - Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak