Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy jabłecznik z kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 100 g
cukier waniliowy 32 g
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 1 czubata łyżka
mąka tortowa 1,25 szklanki

Dodatkowo

kasza manna 2 łyżki
cytryna 1/2 sztuki
jabłka 4 duże sztuki
cukier do smaku
cynamon 1 łyżeczka

Kruszonka

margaryna 100 g
wiórki kokosowe 1/3 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy jabłecznik z kruszonką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Margarynę przełożyć do miski. Dodać do niej pozostałe składniki.
Krok 1 - Kakaowy jabłecznik z kruszonką foto
2
Szybko zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - Kakaowy jabłecznik z kruszonką foto
3
Wyłożyć je do tortownicy o średnicy ok. 27 cm.
Krok 3 - Kakaowy jabłecznik z kruszonką foto
4
Na cieście rozsypać kaszę manną.
Krok 4 - Kakaowy jabłecznik z kruszonką foto
5
Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, polać sokiem z cytryny. Do jabłek dodać cynamon i trochę cukru, wymieszać.
Krok 5 - Kakaowy jabłecznik z kruszonką foto
6
Jabłka wyłożyć na ciasto.
Krok 6 - Kakaowy jabłecznik z kruszonką foto
7
Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i rozkruszyć.
Krok 7 - Kakaowy jabłecznik z kruszonką foto
8
Kruszonkę rozłożyć na jabłkach. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, ale wg mnie jest wystarczająco słodkie.
Krok 8 - Kakaowy jabłecznik z kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 15.07.2016 14:27
Proszę, częstuj się :D
Alex_M 15.07.2016 13:11
daj kawałek :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak