Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

mięso mielone wieprzowe 500 g
chleb tostowy 1 kromka
liście selera 3-4 sztuki
lubczyk świeży 1-2 gałązki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1 małe

nadzienie

marchewka 1 średnia
ziemniaki młode 8-9 sztuk
ogórek gruntowy 1-2 duże
Sól ziołowa jodowana Prymat
chleb tostowy 4 kromki ( na spód )

kruszonka

chleb tostowy 4 kromki
lubczyk świeży 1-2 gałązki
natka pietruszki 1 garść
liście selera 2-3 sztuki
Sól ziołowa jodowana Prymat szczypta

Porada

Zapiekanka smakuje najlepiej z małosolnym ogórkiem .

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem

Kroki postępowania

1
Oskrobane , opłukane młode ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie maksymalnie 15-20 minut. Powinny być lekko al dente. Ostudzić.
Wszystkie liście selera , lubczyku i natki pietruszki opłukać , osuszyć.
Lekko przerośnięte ogórki pokroić w maksymalnie 1/2 cm. plastry , oprószyć solą .
Ogórki grillujemy kilka minut z każdej strony . Studzimy.
Krok 1 - Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem foto
2
Obcinamy skórki z chleba tostowego .
Jedną kromkę drobno kruszymy , dodajemy do mielonego mięsa.
Następnie dodajemy posiekane listki selera , lubczyku , przyprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem . Do mięsa wbijamy jajko i lekko łączymy składniki.
Naczynie żaroodporne ( 19 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą , spód wykładamy kromkami chleba tostowewgo.
Krok 2 - Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem foto
3
Na chleb kładziemy połowę masy mięsnej , przykrywamy plasterkami grillowanego ogórka .
Krok 3 - Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem foto
4
Następna warstwa to połówki ziemniaków przełożone posiekaną marchewką.
Na to nakładamy pozostałą część masy mięsnej.
Miksujemy 4 kromki chleba tostowego , liście lubczyku , selera i natki pietruszki, dodajemy szczyptę soli i kruszonkę wysypujemy na mięso.
Całość pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.
Smacznego.
Krok 4 - Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.07.2016 14:19
pomysłowe danie
gosia56 16.07.2016 10:57
na pewno smaczna ;)
Wacław 16.07.2016 10:29
fajne jedzonko :-)
Agnieszka-87-25 16.07.2016 07:16
bardzo ładna
MałaMi89 15.07.2016 23:57
Super! Taki torcik, a my lubimy takie "tortowe" zapiekanki :)
wwwiolka 15.07.2016 23:39
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 15.07.2016 23:16
smaczne danie
norweska20 15.07.2016 23:03
apetyczna ta zapiekanka
agnieszka214 15.07.2016 22:52
Apetyczna zapiekanka
Renata9 15.07.2016 21:41
Świetna zapiekanka
Motorek 15.07.2016 21:26
pyszna zapiekanka
Beatris 15.07.2016 20:23
Wygląda niezwykle smakowicie :)
adelajda 15.07.2016 18:51
fajna zapiekanka
halina17 15.07.2016 18:28
Smaczna zapiekanka
Futka 15.07.2016 18:03
Świetna i bardzo smakowita zapiekanka :D
Justi2401 15.07.2016 16:43
Bardzo apetycznie wygląda, aż burczy w brzuchu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak