Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krusztadki z kapustą i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

kapusta kiszona 30 dkg
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1/3 sztuki
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
pieczarki 2 duże sztuki
grzyby leśne 15 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
kapusta pekińska 1/4 małej sztuki
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżeczka

Ciasto

margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
mąka pszenna typ 650 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krusztadki z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Farsz: Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki, przełożyć do garnka. Do kapusty wlać ok. pół szklanki wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby dolewać więcej wody.
Krok 1 - Krusztadki z kapustą i grzybami foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Krusztadki z kapustą i grzybami foto
3
Do cebuli dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i oczyszczone, pokrojone leśne grzyby (użyłam mieszanych mrożonych grzybów leśnych). Grzyby usmażyć, lekko doprawić solą i pieprzem. Kapustę pekińską (najlepiej twardą jej część) poszatkować i dodać razem z usmażonymi grzybami do kiszonej kapusty. Dodać też trochę soli i pieprzu, kminek i przyprawę do bigosu. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu zamieszać. Farsz przestudzić.
Krok 3 - Krusztadki z kapustą i grzybami foto
4
Ciasto: Margarynę przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę, żółtko i sól.
Krok 4 - Krusztadki z kapustą i grzybami foto
5
Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią spożywczą i odłożyć na ok. godzinę do lodówki.
Krok 5 - Krusztadki z kapustą i grzybami foto
6
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Foremkami wycinać kawałki ciasta.
Krok 6 - Krusztadki z kapustą i grzybami foto
7
Wyciętym ciastem wykleić dno i boki foremek, dno ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
Krok 7 - Krusztadki z kapustą i grzybami foto
8
Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Krusztadki piec w tej samej temperaturze kolejne 20-25 minut.
Krok 8 - Krusztadki z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.07.2016 08:34
świetna przekąska
bietka 19.07.2016 11:55
smaczne babeczki :)
ilka01 19.07.2016 11:53
pyszności :)
KORAL 19.07.2016 11:37
Świetne babeczki na przystawkę :)
Mniam 19.07.2016 11:22
Bardzo smaczne na przystawkę. Super!
Lis 19.07.2016 09:15
Bardzo smakowite:)
Maridka19 19.07.2016 08:52
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak