Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z białych szparagów i pasternaku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szparagi białe 500 g
pasternak 500 g
ziemniaki młode 500 g
posiekany koperek 2-3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
marchewka 1 średnia
mleko
przyprawa uniwersalna
masło klarowane 2-3 łyżki

Porada

Zupę można podawać z ryżem, makaronem, grzaneczkami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z białych szparagów i pasternaku

W garnku zagotować 2 litry wody, dodać pokrojoną dowolnie marchewkę, pasternak, ziemniaki oraz uniwersalną przyprawę warzywną do smaku. Gotować do miękkości warzyw.
W tym czasie umyć, obrać i pokroić w krążki białe szparagi, wrzucić na patelnię z rozpuszczonym klarowanym masłem, posolić i przesmażyć na lekko rumiany kolor. Dodać do warzyw, kiedy będą już niemal miękkie. Dogotować do miękkości i zmiksować na krem.
Doprawić zupę solą i pieprzem, zabielić mlekiem i rozlać do talerzy.
Posypać świeżo posiekanym koperkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak