Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1/2 główki
ryż 3 torebki
mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula biała duża
seler nać do smaku
lubczyk świeży do smaku
przyprawa w płynie do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
smalec ze skwarkami do smaku

Porada

Najlepszym mięsem do tego typu zapiekanki jest mielona łopatka wieprzowa lub karkówka.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować na sypko i odstawić do przestygnięcia.
Krok 1 - Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki foto
2
Kapustę drobno pokroić, obgotować na półtwardo w osolonej wodzie i wylać na sito - pozostawić do dokładnego odsączenia albo odcisnąć w rękach.
Krok 2 - Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki foto
3
Do ryżu i ostygniętej kapusty dodać posiekaną i zrumienioną na smalcu białą cebulę oraz wieprzowe mięso mielone.
Krok 3 - Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki foto
4
Dołożyć posiekane listki selera i lubczyku oraz sporo pieprzu, nieco soli lub uniwersalnej przyprawy warzywnej.
Krok 4 - Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki foto
5
Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić.
Krok 5 - Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki foto
6
Na arkuszu grubej alu-folii uformować możliwie zwarty baton, zawinąć szczelnie i zagnieść dokładnie brzegi.
Krok 6 - Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki foto
7
Zapiekać 60-80 minut w temp. 200*C.
Podawać z gęstą kwaśną śmietaną i ketchupem.
Krok 7 - Zapiekanka mięsno-ryżowa a'la gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 19.07.2016 15:17
smakowitości u Ciebie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak