Przepis i sposób przygotowania na: Meksykański wieniec z mixem sałat
Przygotowanie ciasta:
W misce rozpuszczamy drożdże z cukrem w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i roztopionym masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia:
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do kurczaka majonez i musztardę i dokładnie mieszamy. Dusimy aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy aż przestygnie.
Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
Kukurydzą odsączamy z zalewy. Mieszankę sałat przekładamy do miski, skrapiamy połową przygotowanego sosu i mieszamy. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki na pół, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa, również kukurydzę dodajemy do sałaty. Posypujemy sezamem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie meksykańskiego wieńca:
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Z ciasta wycinamy trójkąty wysokie na ok. 25 cm (ok. 18 trójkątów). Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Trójkąty układamy na blasze w taki sposób aby ich podstawy zachodziły na siebie i tworzyły okrąg. Nadzienie z kurczaka nakładamy na ciasto tworząc wieniec, następnie posypujemy startą mozzarellą. Wierzchołki trójkątów owijam wokół nadzienia.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy wieniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy żeby lekko przestygło. Sałatkę przekładamy do miseczki o średnicy mniejszej niż otwór w wieńcu, polewamy pozostałym sosem i wstawiamy do środka drożdżowego ciasta.
Smacznego!