Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące bagietki Zewy
Do miski wrzucić drożdże i wsypać cuker.
Odstawić do momentu aż drożdże zrobią się płynne.
Następnie do drożdży wlać mleko i wodę a potem wsypywać stopniowo mąki zmieszane z solą.
Mieszać drewnianą łyżką a gdy zacznie się wszystko łączyć dodać olej i wyrobić ciasto ( nadal w misce ).
Oprószyć ciasto mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i podzielić na 10 części.
Z każdej formować podłużne ( na długość szerokości blaszki z wyposażenia kuchenki ) bagietki układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Każdą bagietkę oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia.
Potem nagrzać piekarnik na 210 stopni ( z termoobiegiem ) i gdy bagietki wyrosną szybko naciąć ukośnie ostrym nożem a piekarnik naparować spryskując go wewnątrz wodą ( używam do tego celu butelki ze spryskiwaczem ).
Włożyć blaszki ( 2 naraz na odpowiednich poziomach ) i piec bagietki 10 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 195 ( też z termoobiegiem ) i piec dalej przez 15 minut.
Gotowe bagietki wyjąć z piekarnika i wystudzić.