Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta zaparzana do słoików

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
marchewka 1/3 szklanki/starta
sól 2 dag
kminek do smaku
Owoc jałowca cały Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta zaparzana do słoików

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, przełożyć do dużego garnka i polewać wrzącą wodą bardzo dokładnie aby sparzyła się równomiernie. Po kilku minutach zlać wodę, a kapustę dobrze odsączyć na sicie. Następnie wymieszać z solą, marchewką i przyprawami według uznania. Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze ubić tak aby sok wydostał się na powierzchnię, po czym szczelnie zamknąć. Kapusta bardzo szybko się nadaje do spożycia. Wspaniale nadaje się do przygotowywania surówek do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 01.07.2016 22:03
Interesujący pomysł. Jak długo można przechowywać taką kapustę ? Trzeba ją trzymać w lodówce czy można - tak jak kiszoną - w piwnicy ?
Edita 01.07.2016 19:02
pysznosci
Aleksandra/Olcia 01.07.2016 19:01
smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak