Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
żółtko jajek 1 żółtko
woda letnia 1/2 szklanki
jagody 1 szklanka
cukier 2 łyżki
olej 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami.

Kroki postępowania

1
Wsyp mąkę do miski, dodaj żółtko i wodę. Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli ciasto zbyt mocno się klei można dosypać mąki).
Krok 1 - Pierogi z jagodami. foto
2
Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 milimetrów (spód blatu podsyp mąką żeby ciasto nie przywarło).
Krok 2 - Pierogi z jagodami. foto
3
Powycinaj kubkiem kółka w cieście. Jagody pomieszaj z cukrem i nałóż na każde kółko.
Krok 3 - Pierogi z jagodami. foto
4
Wszystkie kółeczka poskładaj na pół i pozlepiaj na końcówkach (jeśli ciasto słabo się skleja możesz namoczyć delikatnie palce w wodzie).
Krok 4 - Pierogi z jagodami. foto
5
Do garnka wlej wody, dodaj sól i olej. Poczekaj aż się zagotuje a następnie wrzuć pierogi.
Krok 5 - Pierogi z jagodami. foto
6
Gotuj przez około 4 minuty. Następnie wyjmij z wody. Jagody, które pozostały zmiksuj (będą stanowiły polewę). Pierogi podawaj z jogurtem naturalnym.
Krok 6 - Pierogi z jagodami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 19.09.2016 11:37
Uwielbiam,sa znakomite☺
mirosława4 06.07.2016 12:07
bardzo dobre
Ela427 06.07.2016 09:57
lubię takie
bertpvd 05.07.2016 22:37
piękne pierożki
Futka 05.07.2016 22:02
Przepyszne pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak