Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z czarną rzodkwią

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czarna rzodkiew ok. 10 dkg
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
masło roślinne 2 czubate łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
serek topiony kremowy 50 g
chrzan tarty 1 czubata łyżeczka
natka pietruszki 1 garść
schab bez kości 4 plastry
jajko 1 sztuka
mleko 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z czarną rzodkwią

Kroki postępowania

1
Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Roladki schabowe z czarną rzodkwią foto
2
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać masło roślinne, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Krok 2 - Roladki schabowe z czarną rzodkwią foto
3
Dodać do tego startą rzodkiew. Smażyć razem, co chwilę mieszając, aż rzodkiew zacznie się rumienić.
Krok 3 - Roladki schabowe z czarną rzodkwią foto
4
Dodać do niej trochę soli i pieprzu oraz serek topiony, wlać pół szklanki wody. Dusić bez przykrycia, aż rzodkiew zmięknie, serek się roztopi, a płyn odparuje.
Krok 4 - Roladki schabowe z czarną rzodkwią foto
5
Na koniec dodać chrzan i garść posiekanej natki pietruszki, wymieszać.
Krok 5 - Roladki schabowe z czarną rzodkwią foto
6
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 6 - Roladki schabowe z czarną rzodkwią foto
7
Na każdym kawałku mięsa ułożyć po trochu przygotowanego farszu. Zwinąć w roladki.
Krok 7 - Roladki schabowe z czarną rzodkwią foto
8
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Każdą roladkę obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Roladki w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na małym ogniu na rumiano z każdej strony.
Krok 8 - Roladki schabowe z czarną rzodkwią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 31.07.2016 12:23
pyszne jedzonko
Krzysztof15 31.07.2016 08:50
bardzo smaczne
Maridka19 31.07.2016 08:40
Smaczne mięsko do obiadu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak