Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 7 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 czubata szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

I warstwa

konfitura malinowa 300 ml - słoiczek
maliny świeże 500-600 g
śmietana 30% 500 g
cukier puder 1-2 łyżki około
fix do śmietany 2-3 opakowania - małe

II warstwa

konfitura malinowa 1/2 słoiczka około 150 ml
maliny świeże 400 g
galaretka czerwona 1 szt
śmietana 30% 380 g
serek mascarpone 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
fix do śmietany 2 opakowania - małe

wierzch tortu

śmietana 30% 500-600 g
fix do śmietany 3 opakowania
cukier puder 1-2 łyżki
dekoracja
perełki cukrowe
kwiatki cukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Na koniec dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy bądź mieszamy.

Przelewamy ciasto na dużą blachę. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 25-30 minut).

Biszkopt wyciągamy, wraz z blaszką rzucamy o podłoże z wysokości około 25- 30 cm
Krok 1 - Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną foto
2
Z zimnego biszkoptu wykrawamy elementy tworząc 1 - przekrawamy elementy na 3 blaty Układamy w kształcie 1
Krok 2 - Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną foto
3
Pierwszą warstwę smarujemy konfiturami, nakładamy połowę śmietany ubitej z fixem i cukrem pudrem, następnie układamy świeże maliny i przykrywamy pozostałą śmietaną.
Krok 3 - Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną foto
4
Przykrywamy drugimi blatami. Całość ponownie smarujemy konfiturami (cieniej). Maliny przekładamy do rondla, podgrzewamy gdy puszczą sok wyłączamy grzanie wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia jej. Kiedy maliny zaczną tężeć i będą zimne przekładamy na warstwę konfitur.
Krok 4 - Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną foto
5
Śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone, fixem oraz cukrem pudrem - wykładamy na warstwę malin. Przykrywamy trzecim blatem biszkopta.
Krok 5 - Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną foto
6
Śmietanę pozostawioną na wierzch ubijamy dodając fix oraz cukier.

Całość okładamy wyrównując śmietanką, dekorujemy wg uznania cukrowymi elementami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 6 - Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 21.08.2016 21:48
bardzo ladny a do tego jak czytam skladniki torta to wiem ze byl na pewno pyszny:-)
halina17 02.08.2016 14:35
Śliczny i smaczny torcik
Babeczka35 02.08.2016 07:29
Śliczny torcik.
Lis 01.08.2016 17:30
Wygląda cudownie:)
Bernadeta1 01.08.2016 15:57
bajecznie kolorowo i pysznie
ilka01 01.08.2016 14:53
śliczny jest :)
Mysiunia 01.08.2016 13:30
Bardzo ładny :) na pewno cieszył solenizantke :)
bietka 01.08.2016 12:54
jaki śliczny torcik :)
adelajda 01.08.2016 12:23
Śliczny torcik :)
Renata9 01.08.2016 12:13
Piękny i na pewno smaczny torcik :-)
KORAL 01.08.2016 12:10
Slodki torcik :)
mirosława4 01.08.2016 11:59
śliczniutki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak