Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lniany chleb cebulowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn z zakwasem

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Rozczyn drożdżowy

woda ciepła 3,5 szklanki
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Ciasto właściwe

cebula 3 sztuki
olej 3-4 łyżki
mąka pszenna typ 450 7 szklanek
mielony len 1/2 szklanki
płatki jaglane 1 szklanka
siemię lniane 1 szklanka
sól 1 lekko czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lniany chleb cebulowy

Kroki postępowania

1
Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Krok 1 - Lniany chleb cebulowy foto
2
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 2 - Lniany chleb cebulowy foto
3
Ciasto właściwe: Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić.
Krok 3 - Lniany chleb cebulowy foto
4
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej pozostałe sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Lniany chleb cebulowy foto
5
Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy, zaczyn z zakwasem i usmażoną cebulę, wymieszać.
Krok 5 - Lniany chleb cebulowy foto
6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Lniany chleb cebulowy foto
7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do trzech małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 7 - Lniany chleb cebulowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 05.08.2016 19:58
chlebek idealny
Habibi 05.08.2016 19:31
@Beatris, cudny ten chlebek :) Mam świra na punkcie domowego pieczywa :)
adelajda 05.08.2016 17:34
Super domowe pieczywo :)
Janina 05.08.2016 16:34
Ciekawe smaki;))
Wiktoria29 05.08.2016 15:51
fajny przepis
Mniam 05.08.2016 14:29
Idealne pieczywo na śniadanie :)
wyattearp 05.08.2016 14:05
super chlebek
olkaaa 05.08.2016 13:04
muszę spróbować
Krzysztof15 05.08.2016 10:18
bardzo smaczny
Ola1984 05.08.2016 10:15
Smakowicie wygląda :)
Maridka19 05.08.2016 09:41
Nie ma jak domowy chlebek :)
ben-ka 05.08.2016 09:27
Chętnie bym spróbowała, bo z cebulą nie jadłam.
Małgorzata92 05.08.2016 09:20
Super chleb :)
Konczi 05.08.2016 08:24
chlebek musi być przepyszny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak