Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka mięsno-warzywna

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

makaron penne 250 gram
ser żółty 200 gram
pieczarki 400 gram
cebula
filet z kurczaka 300 gram (użyłam roladek z obiadu)
przyprawa do gyrosa
marchewka z groszkiem 1 słoik
sól i pieprz

sos beszamelowy

masło 100 gram
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 200 ml
śmietana 30% 20 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz
żółtko jajek 1

Porada

Polecam mocniej doprawić pieczarki i mięso aby zapiekanka miała wyrazisty smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsno-warzywna

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Przekładamy makaron na dno naczynia do zapiekania.
Krok 1 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
2
Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykładam podsmażone pieczarki i ser.
Krok 2 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
3
Na ser układam pieczone mięso drobiowe oraz resztę makaronu. (Fileta kroimy na kawałki i smażymy w przyprawach. Można użyć gotowego mięsa pozostałego z obiadu. Ja użyłam roladek drobiowych, które pokroiłam w plastry)
Krok 3 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
4
Na koniec wykładam groszek z marchewką.
Krok 4 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
5
Sos beszamelowy: Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak aby masło się nie spaliło. Wsypuję mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu gdy uzyskamy gładką masę wlewamy stopniowo część mleka ze śmietana. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszam na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko.Mieszamy i od razu polewamy potrawę.
Krok 5 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
6
Całość zalewam rzadkim sosem beszamelowym. Tak aby podczas pieczenia wchłonął w zapiekankę. W taki sposób zapiekanka nie będzie sucha.
Krok 6 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto
7
Zapiekamy 30 minut w ok 200 stopniach C.
Krok 7 - Zapiekanka mięsno-warzywna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 29.09.2016 17:40
Dziękuję :)
Jagódka77 04.09.2016 13:49
prezentuje się bardzo apetycznie
trufelek 19.08.2016 21:44
Smaczny pomysł na obiad!
IZABELA29 08.08.2016 12:53
Bardzo apetyczna
Marta Ryżek-Kalkowska 07.08.2016 13:11
Dziękuję była smaczna.
Diana Rusiłowicz 07.08.2016 01:12
Bardzo apetycznie wygląda!
Iwusia 05.08.2016 23:23
fajna ta zapiekanka
Marta Ryżek-Kalkowska 05.08.2016 21:24
Bardzo dziękuję :)
Urszula Świeca 05.08.2016 20:21
Wspaniały obiadek.))
Benita 05.08.2016 20:00
wygląda bardzo apetycznie
Janina 05.08.2016 16:35
Fajny obiadek;))
Wiktoria29 05.08.2016 15:52
fajny przepis
ania2610 05.08.2016 15:30
bardzo zachęcająco wygląda!
halina17 05.08.2016 13:18
Smaczna zapiekanka
benka 05.08.2016 13:16
U nas by taka smakowała :)
Marta Ryżek-Kalkowska 05.08.2016 10:38
DZIĘKI BYŁA SMACZNA I TREŚCIWA :)
RenataZ-et 05.08.2016 10:05
super zapiekanka
Malinka 05.08.2016 09:50
Smaczny pomysł na obiad!
bietka 05.08.2016 05:57
Smaczne danie obiadowe :)
Edith85 05.08.2016 01:20
Smakowite danie
Babeczka35 05.08.2016 00:07
Pyszne danie:)
norweska20 04.08.2016 23:40
bardzo lubię takie zestawienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak