Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka gołąbkowa

4.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczne gołąbki w nieco zmienionej formie. Tym razem w postaci zapiekanki, w której warstwowo ułożone liście kapusty i farsz ryżowo-mięsny, otulone są przepysznym sosem pomidorowym. Obiad idealny - szybki i smaczny!

Składniki:

Zapiekanka:

kapusta biała 1 sztuka
mięso mielone wieprzowe 500 gramów
pieczarki 300 gramów
ryż basmati 200 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuka
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka

Sos:

przecier pomidorowy 500 gramów
bulion warzywny 200 mililitrów
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat 1 do smaku
czosnek ząbki 1 sztuka
cukier 1 szczypta

Dodatkowo:

ser żółty starty 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka gołąbkowa

Z kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić.

Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody.

Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa i pieczarek. Całość wymieszać.

Sos: W rondlu zagotować bulion z przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści kapusty, dodać 1/2 ryżu z mięsem, kolejną warstwę kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty, żółty ser.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 08.08.2016 08:38
świetny pomysł,warto spróbować
Alex_M 07.08.2016 20:12
dobry obiad
halina17 07.08.2016 19:54
Smaczna zapiekanka
Krystyna32 07.08.2016 15:20
bardzo smaczna
dodi 07.08.2016 13:39
świetne jedzonko, mniam
Marta Ryżek-Kalkowska 07.08.2016 13:13
uwielbiam :)))))))))
Lis 07.08.2016 11:42
Super pomysł:)
agnieszka214 07.08.2016 11:29
Fajna opcja na inne gołąbki
sezamek 07.08.2016 10:52
ciekawa wersja
Wafelek2601 07.08.2016 10:39
Ciekawy pomysł
Ania321 07.08.2016 10:37
wygląda pysznie, muszę wypróbować :)
Renata9 07.08.2016 10:36
Świetna zapiekanka i na pewno smaczna :-)
noninka77 07.08.2016 09:28
Fajna wersja gołąbków :)
Edith85 07.08.2016 09:24
Ciekawa zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak