Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka przekładana galaretką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka konserwowa dowolna ilość
Żelatyna wieprzowa Prymat na 1/2 litra płynu
Rosół drobiowy z włoszczyzną 1 szkl.
ocet 10 % 1/2 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka przekładana galaretką

Żelatynę namoczyć w chłodnym rosole, wymieszać i odstawić na pół godziny do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce, doprawić solą czosnkową oraz octem.
Odstawić do ostygnięcia.
Szynkę konserwową w cienkich plasterkach układać w naczyniu zbliżonym wielkością do kształtu plastrów - pomiędzy wędlinę wlewać po 2 łyżki krzepnącej galaretki, ostrożnie nakrywać kolejnymi warstwami, ale nie dociskać. Można co kilka warstw wkładać do lodówki, zby całość szybciej zastygała.

Kiedy powstaną wszystkie warstwy nakryć całość wieczkiem lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, aż galaretka zupełnie stężeje i całość będzie stabilna.

Gotową przekąskę pokroić w dowolne kawałki i podawać np. z sosem tatarskim lub jako dodatek do sałatki jarzynowej polskiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.08.2016 10:23
Polecam, bo przekąska łatwa i szybka do zrobienia, a zawsze pozytywnie zaskakuje gości :)
Ewa Wojtaszko 08.08.2016 08:37
wygląda jak torcik :) super pomysł
Benita 07.08.2016 23:44
interesujący pomysł
Jolcia_90 07.08.2016 16:48
super :) Na podglądzie myślałam, że to ciacho :) Lubię takie smaczki konserwowe z galaretką :)
Futka 07.08.2016 16:32
Świetny pomysł :) Pycha :D
Janina 07.08.2016 15:23
Fajny pomysł na przekąskę;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak