Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowa babka z czekoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki migdałowe 1,5 szklanki
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka tortowa 2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
serek mascarpone 125 g
aromat migdałowy do smaku
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowa babka z czekoladą

Kroki postępowania

1
Płatki migdałowe zmiksować blenderem. Cukier miksować z olejem przez ok. 5 minut. Do tego dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Miksować jeszcze kilka minut, aż emulsja zgęstnieje.
Krok 1 - Migdałowa babka z czekoladą foto
2
Do masy dodawać na przemian po trochu wymieszanej z proszkiem do pieczenia mąki, mleka, mascarpone i zmielonych migdałów. Cały czas ucierać.
Krok 2 - Migdałowa babka z czekoladą foto
3
Czekoladę posiekać i dodać z odrobiną aromatu migdałowego do ciasta, wymieszać.
Krok 3 - Migdałowa babka z czekoladą foto
4
Ciasto przełożyć do foremki (użyłam tortownicy z kominkiem o średnicy ok. 22 cm).
Krok 4 - Migdałowa babka z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 29.07.2016 19:10
świetne ciasto
smerfetka79 27.07.2016 23:59
Wspaniała. Zapisuję
atort111
atort111 26.07.2016 23:57
ciekawy przepis,mniam
Wiktoria29 25.07.2016 22:20
fajny przepis
Czyki 25.07.2016 10:40
Wspaniały wypiek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak