Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oscypek z szynką Prosciutto

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Oscyek wędzony 1 szt.
Szynka surowa Prosciutto 6 plastrów/oscypka
pomidor 1 szt.
cebula biała 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Oscypek z szynką Prosciutto

Kroki postępowania

1
Oscypka kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm - z zwykłego oscypka po delikatnym odcięciu końców wychodzi 6 kawałków
Krok 1 - Oscypek z szynką Prosciutto foto
2
Każdy plasterek oscypka zawijamy w plasterek szynki Prosciutto - ja wybrałem szynkę surową, można użyć też wersji wędzonej lub dojrzewającej
Krok 2 - Oscypek z szynką Prosciutto foto
3
Na rozgrzaną patelnię kładziemy zawinięte plastry - należy ją wcześniej delikatnie przetrzeć oliwą z oliwek aby potrwa nie przywarła przed puszczeniem swoich własnych soków :)
Krok 3 - Oscypek z szynką Prosciutto foto
4
Przykrywamy pokrywką i obsmażamy na wolnym ogniu z każdej strony około 4-5 minut aby ser nie rozlał się ale był bardzo miękki w środku
Krok 4 - Oscypek z szynką Prosciutto foto
5
Po około 10 minutach i zarumienieniu z obydwu stron potrwa prezentuje się całkiem ciekawie :)
Krok 5 - Oscypek z szynką Prosciutto foto
6
Dla chętnych można jeszcze dołożyć cenki plasterek pomidora oraz cebulki. Solić raczej nie trzeba - oscypek jak i szynka już same w sobie są dość słone i wyraziste w smaku :)

Smacznego :)
Krok 6 - Oscypek z szynką Prosciutto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 06.02.2017 10:08
swietne polaczenie
bertpvd 18.08.2016 19:20
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak