Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym i kiełbasą

4.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo z kiełbasą i pieczarkami i ogórkiem. Klasyczny przepis, do którego dodajemy ogórki kiszone kiszone. Ogórki przełamują smak pomidorów i papryki oraz kiełbasy.

Składniki:

papryka czerwona 4-5 sztuk
cebula biała 1 sztuka
ogórki kiszone 4-5 sztuk
kiełbasa podwawelska 600-700 gramów
czosnek ząbki 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
pieczarki 8-10 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
woda 200 mililitrów
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym i kiełbasą

Leczo z kiełbasą i pieczarkami i ogórkiem oraz papryką. Ciekawym i innym dodatkiem w tym klasycznym przepisie są ogórki kiszone. Zmieniają smak leczo i dodają nieco kwasowości. Smaczna odmiana tradycyjnego przepisu.

Leczo z kiełbasą i pieczarkami i ogórkiem - kroki w przepisie:

1

Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, solimy, i podsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojone pieczarki. Jak się usmażą, całość podlewamy odrobiną wody.

Krok 1 - Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym i kiełbasą foto
2
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli.
Krok 2 - Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym i kiełbasą foto
3
Podlewamy wodą do wysokości papryki, doprawiamy paprykami i gotujemy 5 minut.
Krok 3 - Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym i kiełbasą foto
4
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
Krok 4 - Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym i kiełbasą foto
5
Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy.
Krok 5 - Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym i kiełbasą foto
6

Całość mieszamy doprawiając do smaku.
Leczo podgotowujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, by smaki się przegryzły.

Krok 6 - Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym i kiełbasą foto

Zaletą przepisu na leczo jest to, że można do niego dodać w zasadzie dowolny składnik i uzyskać pyszną potrawę. DO leczo można dodać grzyby, warzywa strączkowe, mięso, tofu, kapustę czy kaszę. Zobacz przepisy na leczo:

Leczo z fasolki szparagowej 

Leczo z kalafiorem 

Leczo z kaszą 

Leczo z mięsem mielonym 

Leczo rybne 

Leczo z cukinii do słoików 

Leczo bez papryki 

Leczo z papryką i bakłażanem 

Leczo z cukinią i kiełbasą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 18.08.2016 20:03
Tez dodaję ogórka do leczo , fajnie do niego pasuje :)
Bernadeta1 18.08.2016 19:58
ogórka nigdy nie dodawałam ale takie leczo na pewno też jest smaczne
Konczi 18.08.2016 18:33
Dziękuję :)
kasia.s 18.08.2016 18:31
Apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak