Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanki na białkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 2 jajek klasy L
wiórki kokosowe 2 szklanki
budyń waniliowy 1 łyżeczka
cukier 2/3 szklanki
masło 60 gram
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki na białkach

W garnuszku z grubszym dnem topimy (na małym ogniu) masło. Zdejmujemy garnek z ognia. Następnie dosypujemy do stopionego masła 2 szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy całość łyżką (do połączenia składników).

W miseczce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek powoli dosypujemy cukier z łyżeczką budyniu, miksując na najmniejszych obrotach.

Tak przygotowaną pianę z białek i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, całość mieszamy łyżką lub rózgą po połączenia składników.

Z gęstej masy formujemy w dłoniach niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na środkowym poziomie) około 15-20 minut. Kokosanki powinny się zarumienić.

Blachę z kokosankami wyciągamy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardnieją i można je ściągną z blaszki.

Kokosanki przechowujemy w zamkniętym, metalowym pojemniku (o ile jakieś zostaną).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.08.2016 14:47
bardzo takie lubię
NiePieprz.pl 21.08.2016 08:41
Ale ładne, pulchniutkie :)
kasia.s 21.08.2016 08:24
Smak dzieciństwa :)
Diana Rusiłowicz 21.08.2016 01:34
Cudowne i smakowite :)
MagdalenaIC 20.08.2016 22:14
Dziękuję. Uwielbiam te małe kokosowe słodkości :)
dodi 20.08.2016 21:44
ale apetyczne
Stenka 20.08.2016 14:15
smaczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak