Przepis i sposób przygotowania na: Pastelowy tort urodzinowy Majki
Kroki postępowania
W misce ubić białka na sztywno, dodawać porcjami cukier, ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie i delikatnie miksując. Wsypać obie mąki, wymieszać delikatnie. Przełożyć do tortownicy (śr. 22 cm - wyścielone tylko dno), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (najlepiej przy użyciu nitki).
Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone, krótko zmiksować do uzyskania gęstego kremu.
1/3 kremu przełożyć do drugiej miski, dodać niebieski barwnik (ilość zależy od rodzaju i producenta, więc nie podaję dokładniej ilości). Do większej miski dodać barwnik czerwony (lub różowy, do uzyskania delikatnego pastelowego różu). Wymieszać.
Pierwszy blat ułożyć na paterze (blaty można nasączyć wodą z cukrem waniliowym lub naparem herbacianym), posmarować połową różowego kremu,
Przed podaniem udekorować serduszkami.