Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 25 g
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna typ 650 5 szklanek
płatki jaglane 1 szklanka
sól 1 łyżka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżki
majonez 200 ml
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
3
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i majonez, wymieszać.
Krok 3 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
6
Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak