Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb na drożdżach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
woda ciepła 2 szklanki
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 50 g
mąka pszenna typ 750 chlebowa 3 szklanki
mąka pszenna typ 650 3 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
pszenne zarodki 2 czubate łyżki
sól 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb na drożdżach

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą i cukrem, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 1 - Pszenny chleb na drożdżach foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski (pół szklanki mąki odłożyć do podsypywania) i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pszenny chleb na drożdżach foto
3
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść.
Krok 3 - Pszenny chleb na drożdżach foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie podsypać odłożoną mąką i ponownie krótko wyrobić. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pszenny chleb na drożdżach foto
5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Pszenny chleb na drożdżach foto
6
Tuż przed pieczeniem na wierzchu bochenków zrobić ukośne nacięcia.
Krok 6 - Pszenny chleb na drożdżach foto
7
Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony chlebek studzić na kratce.
Krok 7 - Pszenny chleb na drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 22.08.2016 13:45
Śliczny:) Na pewno smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak