Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku wg Gosi

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 gram
sól
cebula 1
papryka biała 1
papryka zielona 1/2
kiełbasa 400 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
kwaśna śmietana 2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku wg Gosi

Kroki postępowania

1
Fasolę jaś zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie odcedzamy ją, przekładamy do garnka zalewamy wodą (tak by sięgała 3 cm ponad fasolę) i gotujemy z dodatkiem soli około godziny.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku wg Gosi  foto
2
Obie papryki kroimy w małe paski, a cebulę obieramy i siekamy.
Podsmażamy przez chwilę na tłuszczu (oliwie).
Krok 2 - Fasolka po bretońsku wg Gosi  foto
3
Do podsmażonej cebuli i papryk dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i dalej wszystko razem podsmażamy jeszcze ok. 5-10 minut.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku wg Gosi  foto
4
Warzywa z podsmażoną kiełbasą dodajemy do fasoli.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku wg Gosi  foto
5
Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy ok. 20 minut.
W między czasie danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku wg Gosi  foto
6
Na koniec do dania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zagęszczamy kwaśną śmietaną.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku wg Gosi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 28.08.2016 22:53
Bardzo lubię
MAR3STA 24.08.2016 20:54
Smaczna fasolka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak