Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nocny chleb na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 4 łyżki
woda ciepła 1 szklanka
mąka żytnia typ 720 1 szklanka

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 750 chlebowa 5 szklanek
Cebula suszona Prymat 1/3 szklanki
sól 1 łyżka
woda ciepła 1,5 szklanki

Dodatkowo

mąka pszenna do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Nocny chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Rano zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego pół szklanki wody i pół szklanki mąki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 5-6 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mąki i wody, ponownie wymieszać, przykryć i odłożyć na kolejne 5-6 godzin.
Krok 1 - Nocny chleb na zakwasie foto
2
Ciasto właściwe: Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej suszoną cebulę i sól, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Nocny chleb na zakwasie foto
3
Do sypkich składników dodać cały zaczyn i wodę, wymieszać.
Krok 3 - Nocny chleb na zakwasie foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Co godzinę ciasto odgazować, delikatnie zagniatając jego brzegi do środka i podsypując niewielką ilością mąki.
Krok 4 - Nocny chleb na zakwasie foto
5
Po tym czasie sitko (lub koszyk) wyłożyć ściereczką, obficie posypać mąką. Ciasto ponownie odgazować zagniatając delikatnie brzegi do środka. Ciasto umieścić w sitku łączeniami do góry, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.
Krok 5 - Nocny chleb na zakwasie foto
6
Na drugi dzień ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię, ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniami do dołu, usunąć z wierzchu nadmiar mąki.
Krok 6 - Nocny chleb na zakwasie foto
7
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika, ustawić hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Chleb piec ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 30 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.
Krok 7 - Nocny chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 09.10.2016 16:38
Nie robiłam takiego jeszcze
Diana Rusiłowicz 30.08.2016 01:33
Super chlebek.
misia123410 29.08.2016 14:21
Jakie pyszności
olkaaa 29.08.2016 10:59
muszę zrobić
mysza75 29.08.2016 09:39
jaki pyszny chlebuś
Babeczka35 29.08.2016 08:08
Domowy chleb jest najlepszy.
Madzai 28.08.2016 21:16
Fajny chlebek :)
Futka 28.08.2016 15:03
Przepyszny chlebek :D
bertpvd 28.08.2016 11:34
świetny chlebek :)
Marta1986 28.08.2016 11:33
smaczny chlebuś
krokus 28.08.2016 10:53
Pyszny domowy
Agnieszka-87-25 28.08.2016 08:23
bardzo dobry
gusia1000 28.08.2016 00:24
Swojski jest najlepszy.
jola91 25.08.2016 09:27
Chciałoby się zjeść taki na śniadanie ;)
MagdalenaIC 25.08.2016 09:20
Pyszny i domowy. Takie są najlepsze :D
Renata9 25.08.2016 08:14
Pyszny, domowy chlebek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak