Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne, domowe gofry

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pół kg
cukier 200 g
masło miękkie 250 g
jajko 5 sztuk
mleko 400 ml
proszek do pieczenia 5 g
cukier waniliowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne, domowe gofry

Smak gofrów zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem. Te zrobione własnoręcznie lekko odbiegają od tych kupnych co nie oznacza, że są gorsze. Są także bardzo dobre. Przepis jest jednym z podstawowych.

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać, dodać cukier i masło i wyrobić na gładką masę. Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mleko aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.

Gofrownicę zamknąć i podgrzać. Gdy będzie już gotowa rozprowadzić porcję ciasta na dolnej płycie grzewczej i zamknąć gofrownicę. Każdy wafel piec kilka minut, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Tak przyrządzone wafle wyłożyć na kratkę do ciasta. Podawać z ulubionymi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 06.01.2017 20:13
Bardzo lubię
RenataZ-et 30.08.2016 09:31
uwielbiam takie gofry
Madzai 30.08.2016 09:11
Aż ślinka leci :)
ilka01 30.08.2016 09:05
pyszności :)
Róża1 30.08.2016 08:51
już mam ochotę na ten pyszny deserek :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak