Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpeciki

udka kurczaka 2 szt
szponder wołowy 1 kawałek
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
kajzerka 1 szt
cebula 1 szt
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy

koncentrat pomidorowy 5 łyżeczke
śmietanka słodka 3 łyżeczki
bulion 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, zalać zimną wodą, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę i pietruszkę, doprawić do smaku i gotować do miękkości. Ugotowane mięso obrać, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą, namoczoną w mleku lub wodzie kajzerką, doprawić do smaku. Wykonać małe pulpeciki i usmażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 1 - Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym foto
2
Usmażone pulpeciki wyjąć. W bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do tłuszczu na którym smażyły się pulpeciki. W małym garnuszku rozmieszać mąkę pszenną w odrobinie zimnej wody, dodać słodką śmietankę i wymieszać, wlać trochę płynu z sosu pomidorowego w celu zahartowania i wlać do sosu, przyprawić do smaku.
Krok 2 - Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym foto
3
Do sosu dodać usmażone pulpeciki, chwilkę dusić.
Krok 3 - Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.08.2016 11:40
pyszne pulpety
misia123410 16.08.2016 10:28
apetycznie wyglądają
IKrakowianka 16.08.2016 10:22
lubię takie pulpeciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak