Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z lnem i otrębami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 100 gram
mąka żytnia pełnoziarnista
woda letnia 100 ml
siemię lniane 4 łyżki
woda 1/2 szklanki
mąka pszenna typ 750 500 gram
otręby pszenne 25 gram
sól 14 gram
woda letnia 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z lnem i otrębami

Kroki postępowania

1
Len zalać 1/2 szklanki wody na noc.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z lnem i otrębami foto
2
Odmierzony zakwas przełożyć do miski, dodać mąkę (80g ), wodę (100 ml) i wymieszać. Przykryć ściereczką na noc.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z lnem i otrębami foto
3
Następnego dnia do zakwasu dodać namoczony len i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło dwie godziny.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z lnem i otrębami foto
4
Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwa.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z lnem i otrębami foto
5
Dwie miski ( salaterki) Wyścielić ściereczkami. Z ciasta uformować dwa okrągłe chlebki, oprószyć mąką i włożyć do misek. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb na zakwasie z lnem i otrębami foto
6
Po wyrośnięciu wyłożyć chlebki na blachę z papierem do pieczenia.
Krok 6 - Chleb na zakwasie z lnem i otrębami foto
7
Naciąć ostrym nożem i skropić wodą.
Krok 7 - Chleb na zakwasie z lnem i otrębami foto
8
Piec 15 minut w temp. 200 stopni i 30 minut w temp 180 stopni. Kroić po wystygnięciu.
Krok 8 - Chleb na zakwasie z lnem i otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 18.08.2016 09:16
Domowy chlebek najlepszy :)
justynkag 18.08.2016 09:06
Wspaniały chleb
norweska20 18.08.2016 00:24
wygląda bardzo smakowicie
Iwusia 17.08.2016 23:49
wspaniały domowy chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak