Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
masło 8 dag
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do dekoracji

twaróg 10 łyżek
szczypiorek

Porada

W ten sam sposób można przygotować łabędzie ze słodkim kremem lub bitą śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzie

Zagotować 2,5 szklanki wody, dodać masło, zdjąć z ognia. Wsypać obie mąki, starannie wymieszać, ostudzić. Ciągle ucierając, dodawać do ciasta po jednym jaju, a na koniec proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i na wysmarowanej tłuszczem blaszce formować ptysie w kształcie łabędzia. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Wystudzone łabędzie ozdobić twarożkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak