Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno-żytnie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka żytnia pełnoziarnista 100 g
drożdże 30 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
sezam 2 łyżki
woda ciepła 250 ml

Porada

Jeżeli nie przepadamy za sezamem bułki można posypać, słonecznikiem, lub czarnuszką

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno-żytnie

Kroki postępowania

1
Z cukru, drożdży i 3 łyżek ciepłej wody zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić, aż zacznie pracować (mają pojawić się bąbelki). Następnie do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić mikserem z końcówką hakową na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę -ma podwoić swoją objętość.
Krok 1 - Bułki pszenno-żytnie foto
2
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę -ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich okrągłe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać sezamem. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki pszenno-żytnie foto
3
Piekarnik nagrzać do 200 st C. i wstawić już wyrośnięte bułeczki- powinny zwiększyć swoją wielkość co najmniej o połowę.
Krok 3 - Bułki pszenno-żytnie foto
4
Bułki piec 30 min, przez pierwsze 20 min na opcji góra-dół, następnie 10 min przed końcem zmienić ustawienia piekarnika jedynie na dolną grzałkę, a bułki posmarować wodą aby były błyszczące. Smacznego!
Krok 4 - Bułki pszenno-żytnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lula 20.01.2024 19:51
Jak można dodać 2x mniej wody??? To ma być bez wody? O połowę mniej, albo o 1/4 mniej to by się mogło zgadzać... Dwa razy więcej to rozumiem, ale dwa razy mniej? Chyba Doradca smaku ma jakieś zaległości z matematyki...
Wojciech 11.11.2022 19:33
Moim zdaniem w przepisie jest zbyt dużo wody. Pomimo długiego wyrabiania ciasto było lejące, a z takiego nie da się uformować bułek.
Lula 20.01.2024 19:55
Jak można dodać 2x mniej wody??? To ma być bez wody? O połowę mniej, albo o 1/4 mniej to by się mogło zgadzać... Dwa razy więcej to rozumiem, ale dwa razy mniej? Chyba Doradca smaku ma jakieś zaległości z matematyki...
Doradca Smaku 14.11.2022 08:16
Racja, powinno dać się dwa razy mniej wody
Wiesława1 08.09.2016 20:14
Domowe pieczywko najlepsze
benka 08.09.2016 14:11
apetyczne bułeczki
kd045 08.09.2016 13:45
zapach na pewno boski ;]
Franciszek 08.09.2016 13:28
super bułki
mysza75 08.09.2016 12:08
jakie pyszne bułeczki
Pobitegarybarbary 08.09.2016 10:49
Nigdy nie piekłam. Czas nadrobić zaległości:)
Anna169Hosz 08.09.2016 10:31
Wyglądają lepiej niż z najlepszej piekarni:)
Ewa Wojtaszko 08.09.2016 10:14
jakie rumiane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak