Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jogurtowe z masą chałwową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na ciasto

jogurt naturalny 350 g
olej 200 ml
mąka pszenna 4 szklanki
jaja 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Na masę chałwową

masło 300 g
budyń śmietankowy 3 szt
mleko 500 ml
chałwa 200 g
cukier 4 łyżki

Ponad to

czekolada gorzka 30 g
migdały siekane 2 łyżki

Porada

Do masy użyłam budyń bez cukru, jeżeli użyjemy budyniu z cukrem należy wtedy zrezygnować z cukru w przepisie na masę

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe z masą chałwową

1.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Cukier zmiksować z jajkami a następnie dodać resztę składników, zmiksować na gładką masę. Wylać na blachę wyłożoną papierem blachę. Piec przez 25 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika ostudzić
2.
Z pół litra mleka odlać 1/2 szk. rozpuścić w nim cukier i budynie. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Budyń nakryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i wystudzić, aż będzie całkowicie zimny.
3.
Masło w temperaturze pokojowej spienić i dodając po łyżce budyniu zmiksować na gładki krem. Na samym końcu dodać pokruszoną chałwę i jeszcze raz zmiksować
4.
Za pomocą szprycy wyciskać rozetki z kremu na cieście jogurtowym. Posypać startą czekoladą oraz kruszonymi migdałami. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.09.2016 20:22
ciasto na 5 :-)
Stenka 09.09.2016 21:09
ładnie wygląda i zapowiada się apetycznie
Habibi 09.09.2016 10:06
@Koral mnie wyprzedziła, bo chciałam dokładnie te same słowa napisać :)
KORAL 09.09.2016 09:26
Wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak