Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i warzywami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na klopsiki

mięso mielone indycze 50 dag
bułka czerstwa 1/2 kajzerki
jajko 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia

Sos

śmietana 30% 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
majeranek 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat ok. 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Dodatkowo

ziemniaki kilka sztuk
marchew 1 sztuka
kapusta biała 1 duża garść poszatkowana
kalafior kilka różyczek
fasolka szparagowa 1 garść
papryka czerwona 1 sztuka (mała)
rozmaryn świeży kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i warzywami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na klopsiki mieszam ze sobą, dodaję namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę - doprawiam do smaku, wyrabiam i formuję małe kulki, obtaczając je w mące.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i warzywami foto
2
Na patelni rozgrzewam olej, przekładam klopsiki i obsmażam je na złoty kolor.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i warzywami foto
3
Ziemniaki kroję na ćwiartki, chwilę gotuję w osolonej wodzie (powinny być lekko twarde). Kapustę szatkuję, obraną marchew kroję pod skosem na talarki a kalafiora rozdrabniam na mniejsze części.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i warzywami foto
4
W miseczce mieszam wszystkie składniki sosu, dodając starty na tarce o małych oczkach czosnek.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i warzywami foto
5
Do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego wrzucam ziemniaki, klopsiki, pokrojoną marchew, kalafiora, pokrojoną na mniejsze części fasolkę, paprykę (w słupki) oraz kapustę.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i warzywami foto
6
Wszystko delikatnie mieszam, aby składniki się połączyły i polewam przygotowanym wcześniej sosem. Na wierzchu rozrzucam gałązki rozmarynu. Zakrywam naczynie pokrywą i wstawiam do rozgrzanego piekarnika (180st.) na ok. 20 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 11.09.2016 23:44
Doskonała na obiad :)
adelajda 10.09.2016 18:42
Lubię zapiekanki
Aleksandra/Olcia 10.09.2016 18:33
lubię zapiekanki można "wyczyścić" lodówkę i za każdym razem jest pysznie
gosia56 10.09.2016 13:40
na pewno pyszna ;)
justynkag 10.09.2016 12:51
Bardzo lubię takie zapiekanki.Pysznie
trufelek 10.09.2016 12:35
Smakowita zapiekanka :)
bertpvd 10.09.2016 10:19
bardzo smaczna
Agnieszka-87-25 10.09.2016 10:02
bardzo dobra
Bernadeta1 10.09.2016 09:57
smaczne jedzonko
Grazyna0211 10.09.2016 08:55
zapiekanka na bogato
jagoda5913 10.09.2016 00:52
super pomysł
Łukasz15 09.09.2016 23:20
To coś dla mnie
Wafelek2601 09.09.2016 22:38
Bardzo dobra
Renataj 09.09.2016 21:37
Lubię takie zapiekanki: smaczne i pożywne:)
norweska20 09.09.2016 21:32
chętnie bym zjadła
dodi 09.09.2016 21:31
bardzo apetycznie wyglada
patryska76 09.09.2016 21:23
wygląda apetycznie!
Megg 09.09.2016 21:03
lubie takie zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak